torstai 19. huhtikuuta 2012

Pennut kohta päivän ikäisiä

Emma ja pennut 19.4. eli melkein päivän ikäisinä

Eilinen synnytyspäivä oli niin kiireinen, että pentujen syntymäpainot jäivät tarkistamatta. Yhdenkään painon kehitystä ei tarvinnut heti seurata, sillä kaikki pennut menivät heti Emman tissille ja rupesivat imemään. Ja maitoakin tulee tosi hyvin! Tänään sitten punnitsemme kennelpojan eli Hannun kanssa pennut ja suurin toisena syntynyt vaalempi poika painoi 295 g, ekana syntynyt poika 280 g, vauhdikkaasti syntynyt eka tyttö 275 g ja kolmas poika 259 g. Viimeisenä syntynyt tyttö painoi 224 g. Eli kaikki ovat hyvänkokoisia.

Olin aivan varma, että Emma synnyttää keskiviikkona! Kaikki valmistelut oli tehty, pari hyvää synnytysvalmennuskirjaa taas kerrattu, oli lista elänlääkäriasemien puhelinnumeroista, ohjeet siitä, missä vaiheessa milloinkin oli otettava yhteys eläinlääkäriin ja muuta hyödyllistä muistettavaa. Kaikki tarvikkeet olivat valmiina ja käden ulottuvilla, froteepyyhkeitä oli tarpeeksi ja terävät sakset keitettynä.

Emman avautumisvaihe alkoi tiistaina illalla. Tiesin, että se voi kestää 6 - 12 tuntia, ensisynnyttäjillä jopa 36 tuntia. Emma jätti tiistaina ruuat syömättä, vaikka kerjäsikin vanhan tavan mukaan. Muutama lusikallinen tehoruokaa vielä maistui. Keskiviikkona ruoka ei maistunut enää ollenkaan ja edellinen yö oli ravattu ulkona pissalla ja kakalla. Kaiken lisäksi oli kamala pyrykeli ja lunta oli tullut kovasti. Keskiviikkona jatkui ulkona ravaaminen ja just kun oli tultu sisälle, pitikin lähteä takaisin ulos. Emma tyhjensi suoltaan ja oksensikin muutaman kerran. Vain vesi maistui, mikä oli ihan hyvä juttu.

Olin päättänyt, että jos mitään ei iltapäivän kolmeen mennessä mitään tapahdu, soitan elänlääkärille ja kysyn pitäisikö jostain olla huolissaan. No, kolmelta rupesikin sitten tapahtumaan ja supistukset voimistuivat. Ensimmäinen pentu tuli peppu edellä kalvoissaan ulos maailmaan tasan klo 16. Ennen pennun syntymää Emma oli tosi tuskaisen oloinen ja etsi pesäpaikkaa jopa ulkoa ja petasi kiihkeästi. Meillä oli pieni kilpajuoksukin kumpi kerkiää ennemmin vanhalle koirankopille, jossa Emma oli piipahtanut sisällä jo aikaisemminkin paikkoja tutkimassa. Pelkäsin nimittäin, että Emma keksii mennä sinne pentuja tekemään.

Toinen poika syntyi 54 minuutin kuluttua  klo 16.54 ja Emma auttoi pentua hyvin eroon kalvoistaan. Emma oli hienosti mukana putsaamassa kaikkia pentujaan ja napsaisi taitavasti napanuorat sopivan pitkiksi - eli niitä saksia ei taaskaan tarvittu! Kun olin kuivailemassa kakkospoikaa, Emma ryntäsi pesuhuoneeseen, jonne tuli kakka ja eka tyttöpentu klo 17.00. Eroa kakkosen ja kolmosen syntymän välillä oli vain 6 minuuttia.

Neljättä poikaa odoteltiin vähän yli tunti ja se syntyi klo 18.12. Viimeinen tyttö odotutti itseään pisimmän ajan ja se syntyi 20.15. Vaikka ultrassa oli näkynyt 5 pentua, ajattelin jo että tässä ne nyt olivat. Emmakin oli jo rauhoittunut ja kerkesin vaihtaa pentulaatikkoon puhtaat aluset, mutta kun nelikko oli tissillä alkoivat supistukset ja se viideskin tuli maailmaan!

Kaiken kaikkiaan hommaan meni aikaa vain 4 tuntia ja vartti, kun Emman kanssa aloitimme klo 16 ja lopetimme klo 20.15. Kätilöin pennut maailmaan yksin, mutta onneksi Hannu tuli sairastamaan kotiin puolilta päivin ja piti seuraa talon muille koirille, toi minulle kokista ja voileivät olivat odottamassa, kun homma oli onnellisesti ohi. Hannu kävi välillä kurkkimassa meidän hommia ja todisti mm. kolmannen pennun vauhdikkaan syntymän.

Nyt pennut tuhisevat Emman tissillä tyytyväisinä ja Emma hoitaa niitä todella hyvin. Hankala vaan, kun Emma on niin tarkka pennuistaan, eikä haluaisi lähteä ulos pissalle, huoltohommiakin on vähän hankala hoitaa. Nämä kolme ensimmäistä päivää ovat ne kriittisimmät. Toivotaan, että loppuaikakin menee ilman ongelmia.

Lisätietoja yhdistelmästä Joenpenkan Ehtoisa-Emma EMMA - Tiny Trotter´s Nobleman NEMO

Emman odotusaika ja pentukuvat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti